Etkili Bir CV Nasıl Hazırlanır?

in Genel

Kısa bir süre öncesinde işten ayrılma kararımı alıp, iş aramaya başladığım o dönemde benim için en zor süreçlerden birisi de CV hazırlamak oldu.

Çünkü neredeyse 6 yıla yakın bir süredir LinkedIn profilim dışında hazır bir CV’m yoktu maalesef. Yapı olarak da çok prosedür insanı olmadığımdan belirli bir format ve kalıpta bir şey hazırlamak istememiştim.

Biraz ben ve bana yakın meslektaşlarımın beklentilerinden ve “biz neyi arıyoruz”dan yola çıkarak aşağıdaki kurallar dahilinde bir CV hazırladım kendime. Sizin için de faydalı olabileceğini düşündüğüm bu maddeleri paylaşıyorum.

CV formatı

Bana sorarsanız bir CV’nin kesin, hazır kalıplar dahilinde bir formatı olmamalı. Evet, çok zorlandığımız bir durumda hazır formatlardan destek alabiliriz; ancak ben CV incelerken özellikle yazı formatının tek düzeyliği, imla kurallarına uyum ve sayfa düzenine dikkat ederim. Şu ana kadar karşıma çıkan binlerce CV arasında o kadar özensiz hazırlanmış ve hiçbir yazım kuralına uyulmadan yazılmış CV’ler var ki… Bu sebeple formatta önemli olan ve okunmasını sağlayacak olan kısım bence düzen, imla kuralları.

Peki ya fotoğraf?

Fotoğraf, bana kalırsa ya olmalı ya da hiç olmamalı. Bu sözümde şunu vurgulamak istiyorum aslında: Öyle fotoğraf formatları var ki; arabada, balkonda, erkek ya da kız arkadaşıyla çekilmiş… Açıkçası CV’nizin daha profesyonel görünmesini istiyor ve vesikalık çektirmeye de çok üşeniyorsanız, bunların yerine bence hiç fotoğraf olmasa çok daha iyi. Bu formattaki fotoğraflar benim için hiçbir zaman aday eleme kriteri olmadı; ancak daha profesyonel bir izlenim yaratmak istiyorsanız ve fotoğraf koymanız gerektiğine inanıyorsanız bana göre vesikalık bir fotoğrafın olması CV’de çok daha profesyonel duracaktır.

Sıralama nasıl olmalı?

Bu soruyu çevrem de iş arayan birçok arkadaşımdan da aldım. Açıkçası sıralama; kişişel bilgilerden başlayıp, eğitim, tecrübe ve sertifikasyon süreci ile devam edebilir. Yeter ki içerikler birbirine karışmasın.

Sıralama düzeninde bence biz İK’cılar için önemli olan; iş tecrübenizi madde madde anlatmaya başlamadan öncesinde biraz da firmanızı ve sektörünü anlatan kısa bir tanıtım yazısının olmasıdır. Bu kural sizin için şu anlamda önemli: Biz İK’cılar ve headhunter arkadaşlarım, adaylarımıza ve doğru adaya ulaşma noktasında kullandığımız database’lerde search yaparken keyword üzerinden gidiyoruz. Şirketiniz ile ilgili ve kendiniz ile ilgili yazacağınız o ufak ipuçları bizlerin karşısına search yaparken yüzlerce aday içerisinden daha önce çıkmanızı sağlayacaktır. Firma tanıtım yazısı da bana göre her birimizin, her firma ve sektöre hakim olamayacağı inancı ile sektöre göre arama yapılan durumlarda ön plana çıkmanız için yardımcı olacaktır.

İletişim bilgileriniz

CV’mize iletişim bilgilerimizi yazarken yaptığımız en büyük yanlışlardan birisi bence dikkatsizlik. Karşıma çıkan birçok örnekte yanlış yazılmış telefon numarası var. Bir diğer konu da bence profesyonel olmayan mail adresi isimleri. Örneğin; cilgincocuk@… veya tatlimitatlivs@…. Bu isimler bizim için günlük hayatta eğlenceli olsa da profesyonel durmasını istediğimiz CV’mizde yer aldığında o profesyonellikten biraz uzaklaşıyor. Bir de daha çok yeni mezun arayışlarımızda karşımıza çıkan bir durum da CV’de iletişim numarasına erkek veya kız arkadaşının numarasının yazılması durumu. Bunlar, biz İK’cılar için doğru adaya ulaşma noktasında zorlandığımız durumlar arasında.

Ön yazı

Ön yazılar beni açıkçası çok etkileyen kısımlar olmadı. Çünkü genelde her birimiz ön yazımızı çok ezbere ve hemen hemen başvurduğumuz her firmaya aynısını gönderdiğimiz bir alan olarak tutuyoruz. Etkileyen ön yazılar işe gerçekten o firmayla neden ilgilendiği ve hangi tecrübesiyle ve yetkinliği ile kendisini uygun gördüğünü anlatan kısa özet yazılardır. Ön yazınız mutlaka olsun istiyorsanız, bu bilgiler doğrultusunda başvurduğunuz firmaya özel ve özet olmasına dikkat edin.

Kişişel özellikler

Birçoğumuz için kişişel özellikler kısmı çok önem taşır. Açıkçası benim bir CV’de arayışında olduğum bir alan değil. Zira kişinin maddeler halinde kendisini tanıtmaya çalıştığı özelliklerinden takım çalışmasına yatkınlığı, iletişiminin kuvvetli olması, liderlik özelliği gibi kişişel özelliklerini ben CV’den okuyarak değil de görüşme esnasında karşılıklı sorularla anlamayı ve tanımayı daha çok tercih ederim.

En çok hangi CV formatından etkilendim?

Şu ana kadar binlerce CV inceleme ve araştırma şansım oldu; ancak en aklımda kalan CV orta düzeyde bir grafik tasarımcıya ait. Aklımda bu kadar kalmasının sebebi işe özet, net bilgilerinin yanında alışılmışın dışında kendine ait, kendine özel özelliklerinin kendinden bir şey katmış olmasından kaynaklanmakta. Her birimiz bir grafik tasarımcı kadar özgün bir formatta ve tasarımda CV hazırlayamasak da kendimize ait bir şey muhakkak katabiliriz. Eminim hepimizin içerisinde bir yerde bunu yapabilecek o yaratıcı çocuk vardır. Şu soruyu kendinize sorarak yola başlayabilirsiniz: Beni diğerlerinden ayıran özelliklerimi hangi küçük dokunuşla CV’me yansıtabilirim?

Aklıma gelip de sıralamaya çalıştığım maddeler bunlar. Herkese arayışında bol şans dilerim.

YAZAN: GAMZE BİLGE