30’undan Sonra Kariyerine Sıfırdan Başlayanlar

in Genel

Güçlü bir kariyer, ne sanıldığı gibi sadece kocaman plazaların ofislerinde olur, ne de 25 yaşında başlar.

Güçlü bir kariyer, bireyin çocukluğundan beri yapmaktan keyif aldığı şeyleri içeren bir çalışma biçimini geliştirmesiyle olur. Ancak, maalesef özellikle de bizim ki gibi tıkanmış eğitim sistemlerinde, bireyler yeteneklerini ya da yatkınlıklarını çok geç keşfedebiliyorlar. Neye ilgisini olduğunu ve hangi işlerde başarılı olduğunu keşfedene kadar en iyi ihtimalle otuzlu yaşlarına gelen insanlar, bu saatten sonra da kariyer çizgilerini değiştirmeye cesaret edemiyor ve “işinde mutsuz çalışmak” adeta olağan karşılanan bir toplumsal durum haline geliyor.

Bazıları, her şeye rağmen, geç kalmışlık döngüsünü kırabilecek cesarete sahip. “Geç de olsa sevdiğim işi yapacağım” diyenler, otuzundan sonra kendine hayalindeki yolu çizebiliyor. “Böyle kaç kişi var”, diye düşünebilirsiniz, hemen söyleyelim ki sayıları artıyor.

Siz de sevmediğiniz bir işte çalışıyorsanız ve aslında neyi sevdiğinizi keşfettiyseniz, yaşınız kaç olursa olsun geç kalmışlık hissine kapılmayın. Bir yerden başlayın. Örneğin bankacı olarak çalışıyor ama aslında mutfakta harikalar yaratıyor ve mutfakta vakit geçirmekten hoşlanıyorsanız hemen bu konuda nereden nasıl eğitim alabileceğinizi öğrenmek üzere araştırma yapmaya başlayın. Belki bu saatten sonra Jamie Oliwer olamazsınız ama kendinizi bir süre sonra küçük bir restoranın mutfağında çalışırken bulabilirsiniz. Başka bir örnek daha vermek gerekirse, bir alışveriş merkezinde güvenlik görevlisi olarak çalışıyor ve saatlerce ayakta durup insanlara bakarak zaman harcamaktan mutsuz oluyorsanız, bunu yapmaya devam etmek zorunda mısınız? Diyelim ki, bilgisayar oyunlarına çok büyük ilgi duyuyor, her oyunu deniyor, oyunlarla ilgili araştırma yapmaktan hoşlanıyorsunuz. Belki de bir oyun blogu açıp, deneyimlerinizi paylaşarak para kazanabilirsiniz. Ardından oyun yazılımcılarının verdiği ilanlara başvuruda bulunabilmek için elinizde güçlü bir referans olacak. Böyle örnekler dünyada da ülkemizde de çok. Sizin için  de imkansız değil.

Dünyadan Örnekler

Örümcek Adam, X-Man gibi kült karakterlerin yaratıcısı, Stan Lee, yıllarca kitapçılarda satış elemanı olarak çalışmış. Hayalindeki işi yapıp para kazanmaya ancak 40 yaşında başlayabilmiş. Bugün çok ünlü markaların arkasındaki tasarımcı Vera Wang ise yıllarca gazetecilik yaptıktan sonra tasarıma odaklanmış. O da ancak 40’lı yaşlarında bu işi profesyonel olarak yapabilme şansı yakalamış. Peki, ya “artık çok geç” deseydi…

Kariyerinize yeniden şekil verirken, iş görüşmelerinde sizin hissettiğiniz bu yeniden başlama arzusunu işe alım uzmanlarıyla da paylaşmanız faydalı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir