Aradığınız Gibi Bir İşi Nasıl Bulabilirsiniz?

in Genel

Günümüz koşullarında iş bulmak hele de aradığınız gibi bir iş bulmak, oldukça zor. Peki, bu zorluğun nedeni ne?

İnsanlar neden iş bulmakta zorlanıyor… İşsizliğin nedenleri, küresel ve sınır içi politikalar, kur değişimi, sanayicinin yaklaşımı, ülkenin üretim kapasitesi ile arzın dengesi, eğitim yetersizliği gibi pek çok ekonomik, sosyal, politik disiplinle açıklanabilir. Oldukça derin olan bu konu, birey bazında çözülemeyince işsizlik ortaya çıkar. İş bulmak zorlaşırken bir de “aradığınız gibi bir iş bulmak” kavramı girer devreye. Elbette, herkes eğitimini aldığı, hayalini kurduğu işte çalışmak ister. Manzara bu kadar kötü olsa da  aradığınız gibi bir iş bulmak imkansız değil. Nasıl mı?

Hayalindeki işi yapan insanların ortak özelliği, “zamana yenik düşmemeleri” olarak özetlenebilir. Özellikle bizim gibi doğulu toplumlarda zaman daha hızlı akar. Örneğin sosyolojik açıdan incelendiğinde bizler 30’lu yaşları yaşlı bir evre olarak görürken Avrupa’nın bir çok ülkesinde toplum, 45 yaşında bir bireyi “henüz genç” olarak tanımlar. İşte bu zaman algısı, bir şeylere kısıtlı bir sürede yetişme mecburiyeti insanları çoğu zaman gerçekten yapmak istediklerine ulaşamadan verilene razı olmaya iter. Ancak, bazıları, sadece bir toplumsal yanılsama olan bu zaman algısına takılmadan ne zaman olursa olsun ben bu işi yapacağım deyip, hedefe odaklanırlar. İşte böyle düşünenler genellikle daha net odaklanarak sonuca ulaşıyorlar. Bu nedenle hayalinizde ne varsa ona odaklanın. Yirmili yaşlarda, otuzlu yaşlar ya da kırklı yaşlarda bunu yaşayacak olmanıza değil.

Hayalindeki işi bulmanın bir diğer anahtarı da çok araştırma yapmaktır. Bazen yeterince araştırmadığınız için, çevrenizle kısıtlı olan bir dünyada aradığınızın olmadığına inanarak pes edebilirsiniz. Yapmak istediğiniz işle ilgili, hangi diploma ya da belgenin gerekli olduğunu, bu konuda eğitim almak için nereye başvurmanız gerektiğini, bu işi yapabilmek için nelere ihtiyacınız olduğunu detaylı bir biçimde araştırmanız önemli bir yol katetmenizi sağlar.

Bazen bulunduğunuz bölgenin koşulları da hayalinizdeki işi yapmanız için yeterli olmayabilir. Örneğin yazarak hayatını kazanmayı arzulayan birinin hiç bir medya yapısının olmadığı bir kasabada bu hedefe ulaşması zor olabilir. Benzer şekilde, sanata meraklı ve sanat galerilerinde çalışma arzusu duyanlar için de yaşadıkları bölgede sanat galerisi, müze olması hem çalışma alanı bulmak hem de örnekleri görüp feyiz almak için gereklidir. Böyle durumlarda, hayalinizdeki işle ilgili geniş imkanlar sunan bir kente taşınma kararı almanız gerekebilir.

Özetle, hayatınıza yeni bir yön vermek ya da size dayatılanla yetinmeyip hayalinizdeki işi yapmak için geç kalmışlık duygusuna kapılmayın, bulunduğunuz şehirle yetinmeyin ve çok araştırma yapın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir