Son Yılların Trend İşi Sosyal Medya Uzmanları Ne İş Yapar?

in Genel

Son bir kaç yıldır,  Dijital Pazarlama Uzmanı, Sosyal Medya Uzmanı gibi başlıklarla iş ilanların sayısı arttı.

Peki, Dijital Pazarlama Uzmanı veya Sosyal Medya Uzmanı ne iş yapar, bir dijital pazarlama uzmanı ne kadar maaş alır, sosyal medya uzmanlarının iş bulması kolay mıdır, bu alanda çalışabilmek için hangi niteliklere sahip olmak gerekir…

Dijital teknolojiler arttıkça, şirketlerin günlük iş akışı da dijital platformlar üzerinden akmaya başladı. Artık, çok daha mobil, çok daha online bir iş dünyası var. Benzer şekilde insanlar sosyal medyada vakit geçirdikçe bu mecralar birer kalabalık cadde, alışveriş merkezi ya da sosyal alan gibi görülmeye başlandı. Hal böyle olunca bir ürünü, hizmeti tanıtmak üzere şirketlerin varlık göstermek istedikleri alanlar da dijital mecralara kaydı. Bir diğer yandan açık hava reklamları ve televizyon ya da radyo reklamları oldukça pahalı işlerken dijital medyada varlık göstermek neredeyse ücretsiz. Burada iş, pazarlamacının maharetine bağlı. Peki, dijital dünyada pazarlama yapan kişi yani dijital pazarlama uzmanı ne iş yapar?

Bir dijital pazarlama uzmanı, bir markanın sosyal medya kanallarında, web sitesinde, iş birliği yapılan diğer sitelerde tanıtılmasından sorumludur. Bu amaçla sosyal medya içerikleri hazırlamak, sosyal medya reklamları hazırlamak, arama motorunda daha fazla görünür olmak üzere çalışmalar yapmak gibi görev başlıklarıyla çalışır.

Sosyal medya uzmanlarının sahip olması gereken yetenek ve yeterlilikler nelerdir?

Bir sosyal medya uzmanı, öncelikle saatlerce bilgisayarın başından kalkmadan çalışmaya uygun bir kişiliğe sahip olmalıdır. Zira, sadece mesai saatlerini kapsayan bir iş yapmaz. 24 saat işleyen dijital dünyada temsil ettiği markayı sürekli izlemek ve gerekli durumlarda müdahale etmek zorundadır.

Dil Hakimiyeti Önemli!

Sosyal medya uzmanları, iyi bir dil hakimiyetine sahip olmalıdır. Temsil ettikleri marka için dijital platformlarda kuracakları cümleler yazım ve imla kurallarına uygun olmalıdır. Ayrıca çok az kelime ile mümkün olan en fazla mesajın okuyucuyu sıkmadan verilebilmesi özel bir yetenek gerektirir.

Görsel Algı ve Estetik Bakış Açısı

Dil hakimiyetine ek olarak görsel düzenleme programlarını kullanabilmek, iyi bir fotoğrafçı gözüne sahip olmak, düzgün, etkileyici görseller seçebilmek de önemlidir.

Teknik Bilgiler

Arama motoru optimizasyonu, görsel düzenleme yöntemleri, sosyal medya reklamları konularında bilgi sahibi olmak, bu alanlarda çalışabilmek için Searchmetrics, HTML, Google AdWords, Google Analytics, Keyword Planner, After Effect gibi araçları kullanabilmek gerekir. Ayrıca dijital trendleri takip edebilmek için ve söz konusu araçların büyük bir kısmının ingilizce olması nedeniyle İngilizce bilgisi de önemlidir.

Sosyal Medya Uzmanı Maaşları

Kurumsal şirketler bünyelerinde sosyal medya uzmanı, dijital pazarlama uzmanı, arama motoru optimizasyonu yöneticisi, dijital editör, dijital marka yöneticisi gibi unvanlarda personel çalıştırmaya başladıkça bu alanda belirli bir ortak ücret algısı da oluştu. Ancak bu alanlarda çalışan kişilerin home office çalışma biçimiyle ya da freelance olarak da çalışabiliyor olmaları, her şirkette farklı sorumluluklar alabilmeleri, teknik bilgi ve deneyim gibi kişi bazında aytıştıran özellikler net bir ücret aralığı vermeyi zorlaştırıyor.

Sosyal Medya Uzmanı Olmak İçin

Bu alanda çalışmayı planlıyorsanız öncelikle özel kurumların ve giderek üniversitelerin verdiği eğitimlere katılarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca belirli bir sektörde kendinizi yetiştirmeyi yani bir alana odaklanmayı da seçebilirsiniz. Söz konusu iş alanında deneyim çok önemli olduğu için başlangıçta ücrete odaklanmadan deneyim kazanma hedefiyle tecrübe edinme fırsatlarına açık olmanız da faydalı olabilir. Ayrıca temel seviyede yazılım, görsel düzenleme araçları, gerekli araçların kullanımı gibi teknik konularda da bilgi ve belge sahibi olmanız işe alımınızı kolaylaştırabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir